Autogiro (A) Kontakta vår ekonomiske förvaltare om du vill betala avgiften eller hyran via autogiro.
Avgift (A) Avgift till föreningen betalas i förskott, vid slutet av varje månad till vår ekonomiske förvaltare. Använd de förtryckta blanketter som skickas ut varje kvartal. Om du betalar på annat sätt måste du komma ihåg att ange ditt lägenhetsnummer, namn och adress.
Balkong (B) Balkonglådor måste av säkerhetsskäl hängas på balkongräckets innersida, alltså inte ut mot gården. Tänk på att hålla balkongen fri från saker om kan ramla/blåsa ner. Det är tillåtet att sätta upp balkongtyg/insynsskydd. För att värna vår fasad och säkerställa likformighet gäller följande: Tyget (insynsskydd längs med spjälorna) skall vara Sandatex, ett markistyg som står emot väder och vind. Färgkod 52, dvs en sandfärgad nyans som smälter in fint mot våra fyra olika fasadfärger och inte riskerar bli alltför blekt med tiden. Beställning sker förslagsvis via Helenas Gardineria i Björkhagen (kostnad ca 1400kr/balkong, 5mx0,8m). Alternativt beställer man via firma ”på stan”, t ex My Window på Karlavägen 66 (kostnad 3000kr/balkong). Tyget är vanligt förekommande i dessa butiker.
Barnvagnar (B) Barnvagnar förvaras i respektive lägenhet. Det är med hänsyn till brandrisk och utrymningsvägar förbjudet att förvara barnvagnar i trapphusen samt på innergården. På innergården finns låsbara utrymmen avsedda för förvaring av större barnvagnar (ex. tvillingvagnar) som ej får plats i föreningens hissar. För vidare vägledning i frågor som rör barnvagnar, kontakta styrelsen.
Bredband (B) Alla lägenheter har ett bredbandsuttag installerat, vanligtvis i hallen i närheten av dörren.
Entrétavla (E) I varje entré finns det en tavla utvisande de boende i aktuellt trapphus. För uppdatering av tavlan kontaktas fastighetsförvaltare.
Energisparande (E) En stor del av månadsavgiften går till att betala fjärrvärme. Styrelsen arbetar ständigt med åtgärder som sänker värmekostnaden. Det är även viktigt att alla boende gör sitt. Tänk därför på att spara på värme och varmvatten när det går.
De flesta element (radiatorer) i föreningen är monterade med termostatventiler. När termostaten står i rätt läge bör du ha en temperatur om cirka 20 grader. För att komma till rätt läge skall du vrida sifferskalan tills det står 2. Sifferskalan visar hur många grader över 18 grader som är inställt. Sol, hushållsapparater, lampor, människor m.m. ger värmetillskott som tas till vara genom att termostatventilen minskar vattengenomströmningen i elementet. Får man tillräckligt med värmetillskott kan elementen tidvis bli helt kalla.
Om du har för låg temperatur i rummet kan du kontrollera att möbler eller gardiner inte blockerar termostatventilen, försök därefter vrida upp termostaten. Kontrollera gärna temperaturen med en tillförlitlig termometer placerad centralt i rummet.
Ekonomi (E) För frågor eller förslag gällande föreningens ekonomi hänvisas till vår ekonomiske förvaltare eller ekonomiansvarig i styrelsen.
Felanmälan (F) Se under Meny -> Kontakt -> Felanmälan
Föreningsstämma (F) En gång per år, före juni månads utgång, håller bostadsrättsföreningen ordinarie föreningsstämma. Kallelse anslås i trappuppgångarna inför stämman. På stämman väljs bland annat styrelse och revisorer. Styrelsen redovisar också det ekonomiska resultatet för det gångna verksamhetsåret.
På stämman kan alla medlemmar även presentera motioner som stämman beslutar om. En motion måste vara skriftlig och komma styrelsen till handa senast före april månads utgång, vilket framgår av stadgarna. Under verksamhetsåret kan förslag och idéer, frågor samt påpekanden lämnas till styrelsens kontaktpersoner.
Förråd (F) Alla förråd skall vara låsta och tydligt märkta med namn, adress och lägenhetsnummer (det nya, ex 1001). Detta bland annat på grund av
att det kan bli aktuellt att komma in i vissa förråd vid service/reparation eller vid ex. vattenläcka.
Försäkringsbolag (F) Föreningen är försäkrad genom Söderberg och Partners. Om skada uppstår i din lägenhet kontakta alltid styrelsen.
Grillar (G) De två grillar som står ute på innergården är till för alla föreningens medlemmar. De tas ur bruk i anslutning till höststädningen och tas åter i tjänst vid vårstädningen. För allas trevnad så gäller dessa regler vid grillning i föreningens grillar:
1. Aska samt kolrester töms i lämplig påse efter föregående användare.
2. Resterna slängs i ordinarie sopnedkast efter kontroll att askan är kall. OBS! Detta görs för att undvika brandrisk direkt efter grillning.
3. Efter grillning skall grillgaller rengöras och eventuellt spill på grillen ska tas bort.
4. När grillen svalnat skall grillen ställas tillbaka samt förses med sitt överdrag.
Hemsida (H) Föreningens hemsida: www.smedjan14.se. Om man har problem med tillgång till internet, vänligen kontakta styrelsen för hjälp att hitta den information Ni söker.
Hissar (H) För felanmälan av hissar kontakta styrelsen. Se under kontakt.
Hyra (H) Hyra till föreningen betalas vid slutet av varje månad till vår ekonomiske förvaltare som även svarar för frågor angående dessa.
Hänsyn (H) För att alla skall trivas måste vi ta hänsyn till varandra. Tänk på att det är lyhört och dämpa ljudnivån mellan kl. 22 och 07. Viktigare än exakta regler och klockslag är dock vad dina grannar tycker, prata med dem.
Innergården (I) Föreningen är stolt över att ha tillgång till en av områdets finaste innergårdar. Tillse att innergården lämnas i ett trevligt skick. Plocka in eventuella leksaker och annat som nyttjats på gården.
Namnskyltar (N) För uppdatering av namnskylt på lägenhetsdörr hänvisas till vår fastighetsförvaltare. Se under kontakt.
Nycklar (N) Nycklarna till portarna är spärrade, vilket innebär att den boende inte själv kan beställa kopior. Ersättningsnycklar kan beställas genom styrelsen.
Pantsättning (P) Vår ekonomiske förvaltare hanterar medlemmarnas pantsättningar och föreningen tar ut en avgift för denna tjänst.
Rökning (R) Rökning är förbjuden i gemensamma utrymmen såsom trapphus, tvättstuga och hiss. Tänk på att rök från balkong eller innergård kan störa dina grannar. Om Ni röker på innergården, tänk på att avlägsna ev. fimpar och askfat.
Skadedjur (S) Föreningen är försäkrad hos Anticimex. Vid problem med skadedjur (t. ex. pälsängrar) i din bostad, kontakta föreningens förvaltare (Fastighetsägarna) samt styrelsen, för hjälp med sanering.
Snöröjning (S) Snöröjningen i föreningen sköts i första hand av de boende själva. Det finns snöskyfflar utplacerade i portarna och sand att hämta på gården. Som komplement skall fastighetsskötaren snöröja och sanda i samband med ronderingen varje vecka. Som en sista utväg kan styrelsen beställa ytterligare snöröjning men detta kostar några tusen kronor vid varje tillfälle.
Sophantering (S) Grovsopor kan kostnadsfritt lämnas på någon av kommunens returstationer. Några gånger per år beställer styrelsen hämtning och då ges tillfälle att kasta grovsopor. Information om tidpunkt för detta anslås i trappuppgångarna, brukar infalla i samband med städdag. På innergården finns två hus, varav huset närmast Dalagatan fungerar från och med hösten 2013 som soprum för hushållssopor. Soporna hämtas två gånger per vecka.
Styrelse (S) Styrelsen har ansvar för föreningens ekonomi och fastighetens skötsel. Arbetet sköts på fritiden mot en mindre ersättning. Styrelsen väljs vid varje årsstämma. Om du har några frågor eller vill engagera dig i vår förening är du välkommen att kontakta styrelsen.
Städdag (S) Föreningen anordnar 2 städdagar under året. (Vår/Höst) Det förutsätts att alla medlemmar deltar i dessa. Det är ett trevligt och effektivt sätt att förhöja trivseln i föreningen. Anslag sätts upp i trapphusen i god tid innan genomförandet.
Städning (S) Städning av tvättstugan och trapphusen en gång per vecka, under sommaren minskar frekvensen för att sedan återgå till veckovis städning efter sommaren igen. Fönster kommer att putsas två ggr per år (april och sept) och trapporna ner till källarna (ej tvättstugor) kommer städas var 4:e vecka.
Säkerhet (S) Föreningen har vid några enstaka fall blivit utsatta för intrång i förråd och andra gemensamma utrymmen. Alla medlemmar uppmanas att nogsamt stänga portar mot gata/innergård och grinden till valvet samt låsa gemensamma utrymmen efter nyttjande.
Trapphus (T) Förvaring av personliga tillhörigheter (ex. barnvagnar, kartonger eller dylikt) i trapphus är förbjudet på grund av brandrisk.
Tvättstuga (T) Tvättstuga finns i källaren på Västeråsgatan 9. Tvättid bokas genom bokningstavla vid tvättstugan. Det är viktigt att man bokar och håller de angivna tvättiderna, städar efter sig och i övrigt följer de regler som finns anslagna i tvättstugorna.
Vid felanmälan av tvättmaskin eller torktumlare är det bra att sätta upp en lapp på maskinen med datum när felanmälan gjordes. Felanmälan görs till vår fastighetsförvaltare.
Utemöbler (U) Utemöblerna på innergården är till för alla föreningens medlemmar. Vid behov får möbler flyttas, men vänligen återställ till ordinarie möbelgrupper. Tillse att bord och stolar är rena och snygga efter att Ni nyttjat dem.
Uthyrning andrahand (U) Du måste ha tillstånd att hyra ut din lägenhet i andrahand. En ansökan om andrahandsuthyrning skall adresseras till styrelsen. Tillstånd till andrahandsuthyrning beviljas för tidsbegränsade perioder. En beviljad andrahandsuthyrning får formell bekräftelse från styrelsen. Vi vill ha kontaktuppgifter till
andrahandshyresgästen i form av namn, telefonnummer och mejladress innan beviljande av andrahandsuthyrning ges.
Valvet (V) Det är förbjudet att parkera cyklar, barnvagnar m.m. i valvet. Valvet nyttjas av föreningens rörelsehindrade medlemmar och skall vara fritt för passage.
Vattenavstängning (V) Fastighetsskötaren måste aviseras 2 veckor i förväg. Avstängning sker under ordinarie rond. I annat fall debiteras kostnaden den medlem som påkallat avstängningen. Föreningen rekommenderar att alla medlemmar ser till att separat avstängning av vattnet (”Ballofix”) installeras i lägenheten.
Vattnet får endast stängas av måndag-torsdag 09-15. Dag före helgdag/afton och helgdag/afton får vattnet inte stängas av. Den medlem som påkallat avstängningen ansvarar för att information om avstängningen sätts upp minst 5 dagar i förväg i portarna Västeråsgatan 5-11, Västmannagatan 101 och Dalagatan 90. Anslag måste även sättas upp på utgångarna mot innergården.
Ventilation (V) Frisk luft kommer in igenom de ventiler som sitter i överkant av fönstren. Köksfläktar får inte anslutas till ventilationssystemet. Detta skulle störa ventilationen och matlukt kan komma in hos dina grannar.
Överlåtelser (Ö) Vår ekonomiske förvaltare hanterar överlåtelser och föreningen tar ut en avgift som förvärvaren betalar.