Kalla element (radiatorer)

Det är nästan alltid samma sak varje år. Det blir kyligare men elementen är kalla. Varför är det så?

Fastigheten är ansluten till ett fjärrvärmenät med varmt vatten (omkring 85 grader varmt) som distribueras från Stockholm Exergis (f.d. Fortum Värme) kraftvärmeverk i Stadshagen (Värtan). Väl i fastigheten skickas varmvattnet in i en undercentral med värmeväxlare som värmer upp det vatten som finns i föreningens radiatorsystem (ett slutet system). Det uppvärmda vattnet cirkulerar sedan i fastighetens radiatorsystemet och värmer upp radiatorerna. Om det finns luft i radiatorsystemet finns således mindre vatten att värma upp och det blir kallare. Det är därför det då och då är viktigt att lufta radiatorerna.

Temperaturen på vattnet i föreningens radiatorsystem regleras med hjälp av temperaturgivare som sitter på fastighetens fasad. När det blir kallare ute ska det bli varmare inne. Hur varmt det ska bli inne kan konfigureras i en dator som sitter i undercentralen. Det finns också termostater på varje radiator som kan ställas mellan 1 och 4 eller stängas av helt, 0. Detta påverkar dock temperaturen med max ett par grader om du inte stänger av radiatorn helt.

Orsaken till radiatorerna är kalla vid väderomslag från varm till beror på att det finns en eftersläpning i systemet. Utomhustemperaturen måste understiga en viss nivå innan systemet slår igång, vi är i den perioden nu. Det är så pass varmt på dagarna att systemet inte behöver slå på samtidigt som det på blir så pass kyligt att systemet slår på. Här tar det dock ett tag för systemet att komma igång. Resultatet bli systemet inte hinner värmas upp innan temperaturen stiger igen under morgontimmarna och får systemet att slå av.

Mycket tid har lagts på att kalibrera systemet till nuvarande konfiguration. Det går dock att i datorn som sitter i undercentralen konfigurera systemet så att det slår på även vid högre utomhustemperaturer. Detta kommer dock innebära en öka kostnad för uppvärmning. Idag står uppvärmningskostnaden för knappt 25% av föreningens intäkter. En tidigare bedömning för fastigheten gör gällande att en ökning på 1 grad i inomhustemperaturen ger en ökad kostnad på omkring 100 000 kr/år. Detta är givetvis svårt att bedöma men det ger en indikation på att det handlar om betydande summor.

Hoppas att ovan bidrar till en förståelse till varför elementen kan vara kalla under en kortare period, när det slår om från varmt till kallt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait